top of page

Hoe Get Game Fit jouw gameprestaties kan verbeteren

Sporttraining voor esports, waarom is dat eigenlijk nodig? Om competitief te zijn heb je niet de longinhoud van een marathonloper nodig, de brute kracht van een gewichtheffer of de sprongkracht van een basketballer. Met uitzondering van VR en het rijden in simulatoren is de kans zeer groot dat jouw strijd (en dus esport) zittend plaatsvindt. Sneller, sterker of leniger zijn dan je concurrent biedt dan toch niet ineens voordeel zou je zeggen?





Als je de vraag stelt zoals bovenstaand dan is dat absoluut zo, maar dan vooral omdat dit niet de vaardigheden zijn die gevraagd worden tijdens League of Legends, Rocket League of FIFA. Maar als je eerlijk kijkt naar de laatste weken, heb je bijvoorbeeld wel eens last gehad van een zere nek, zere schouders of problemen met inslapen? Zo ja, ben je zeker niet de enige en in goed gezelschap want Team Liquid ervaart dit zeker ook. Bij veel gamers en esporters ook nog gecombineerd met een dieet wat niet helemaal gebalanceerd is, leidend tot pieken en dalen in je energie niveau en concentratie.


En daar raken we de kern, want als we slim en in dienst van jouw game trainen, kunnen we zorgen voor een sterk en goed belastbaar lichaam. Zonder blessures die jouw prestaties in de weg zitten, maar vooral door te focussen op uithoudingsvermogen, concentratie en scherpte. Zoals recent wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Aalborg aantoont, merk je zelfs al bij eenvoudige sportieve activiteiten zoals hardlopen of fietsen resultaat op je gameprestaties.


Het sportmerk Asics heeft ook een experiment laten uitvoeren onder leiding van een professionele trainer en professor Brendon Stubbs, die zich bezighoudt met het onderzoeksveld “movement & mind”. Het experiment is te vinden op Amazon Prime (Mind Games - The Experiment) en betreft atleten die vooral met hun hoofd bezig zijn, zoals esporters maar ook schakers en mahjong spelers.




De resultaten van dit 16 wekelijkse fysieke trainingsprogramma waren echter verbluffend, en ver boven de verwachting van de onderzoekers. De internationale gaming rankings van de deelnemers stegen met maar liefst 75% en gemiddeld ging door fysieke training zelfs hun cognitieve vermogens met 10% omhoog. De gemiddelde effecten op zelfvertrouwen (44% verbetering), stress / onrust (43% lager) en concentratie (33% verbetering) waren eveneens zeer opvallend.


Beide hierboven genoemde onderzoeken maken duidelijk dat wetenschappers verwachten dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Moet je dus eens nagaan wat voor winst er te behalen valt als we ervoor zorgen dat we de fysieke conditie verbeteren door ook nog eens game gericht te trainen, dus ook met inbegrip van coördinatie, focus, doelgericht handelen en reactie snelheid.


Trainen bij Get Game Fit is dus iets heel anders dan trainen in de sportschool of met fitness apparaten. Na het opbouwen van een solide basis met het core conditioning programma zijn de game gerichte programma’s vooral gericht op SAQ (speed, agility, quickness). Voorbeelden daarvan zijn het trainen met Blaze Pods, Speed ladders maar ook complexere oefeningen waar we naast lichaamsbewustzijn met aandacht en multitasken / hersencapaciteit aan de gang gaan.


Graag horen we van jou welke game jij speelt, zodat wij een trainingsprogramma op maat kunnen maken die perfect bij jouw game aansluit. Dit zodat jij in game goed kan presteren en in real life lekker in je vel zit!


bottom of page