top of page

7 redenen waarom langdurig zitten jouw gameprestaties niet bevordert

Als mens zijn we niet gemaakt om de hele dag te zitten, beweging en afwisseling in houding hebben we nodig. Maar als je een beetje serieus bezig bent met Esports is het moeilijk te voorkomen dat je langere tijd in dezelfde houding zit.


Als je dit dagelijks doet heeft dit echter wel flinke gevolgen voor je fitheid, en loop je

vroeg of laat tegen vervelende (rug)klachten of blessures aan. Maar hoe pak je dit dan aan? De hele dag staan is zoals je vast al verwachtte niet het antwoord, en een paar uur per week sporten alleen beschermt je ook onvoldoende tegen negatieve gevolgen van teveel zitten.Negatieve effecten van zitten op je gezondheid

Om te beginnen is het misschien eerst wel verstandig om die negatieve effecten even kort te bespreken, zodat we weten waar we het dan precies over hebben. Het Amerikaanse wetenschappelijk instituut National Academy of Sports Medicine onderkent hier de volgende problemen en risico's.


Slechte fysieke conditie

Gebrek aan beweging zorgt ervoor dat je snel moe of buiten adem bent. Het zorgt daarnaast voor afnemende spierkracht, afnemend uithoudingsvermogen en verminderde flexibiliteit.


Slechtere longfunctie

Een slecht postuur, dus bijvoorbeeld voorover gebogen over je toetsenbord of laptop zitten, beperkt de bewegingen van het middenrif (diafragma), waardoor het longvolume afneemt en de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling verzwakken.


Slechtere bloed circulatie en afnemende conditie bloedvaten

Door het vele zitten en het gebrek aan activiteit wordt de bloedcirculatie beperkt en neemt het risico op bloedstollingen en ontstekingen toe


Stijfheid in spieren en gewrichten

Doordat spieren verkorten door inactiviteit ontstaat er stijfheid in het lichaam


Hogere risico osteoporose

Vermindering van beweging, gecombineerd met lagere waarden van groei hormoon en gebrek aan aan groeifactoren die noodzakelijk zijn voor spier en bot ontwikkeling


Gewichtstoename

Inactiviteit leidt niet alleen tot het opbouwen van vet, maar het zorgt ook voor metabolische veranderingen die de sport capaciteit verminderen, glucose opname verstoren en spierontwikkelingen en vet metabolisme aantasten.


Slaap kwaliteit

Een slechtere melatonine productie heeft een negatief effect op een goede nachtrust. Dit zorgt voor vermoeidheid gedurende de dag, met een toename van hartslag en bloeddruk.


Ok, nu zijn er wel genoeg waarschuwingslampjes gaan branden en het idee is natuurlijk vooral om bovenstaande effecten te voorkomen. Maar hoe pak je dat het best aan? De eerste stap is eigenlijk om een soort mini-breaks tussen het zitten te creëren, gewoon uit je stoel komen dus en even kort bewegen.


Onderzoekers van Columbia University in New York hebben in hun onderzoek aangetoond dat als je over de hele dag minimaal 30 minuten zittijd gaat vervangen voor fysieke activiteiten dat dit de risico's al enorm vermindert. En het goede nieuws is daarbij dat dit bewegen op elke intensiteit kan zijn, gewoon per keer even rustig 1 a 2 minuten bewegen tussen het zitten door heeft al positief effect. In het onderzoek komt het getal 30 nog een keer terug, ideaal gezien zit je niet langer dan 30 minuten achter elkaar, dus 29 minuten zitten + 1 minuut bewegen zou al een goede strategie zijn.


In een volgende blogpost komen we hier op terug, en laten we zien hoe dit bij Get Game Fit in de praktijk gebracht wordt.

Comments


bottom of page